lördag 12 april 2008

Sortera fram de bästa säljarna vid intervjun

Nu sitter du där och har väl sorterat fram en grupp människor som känns bra så ska ju dessa intervjuas. Hur kan du veta att toppkandidaten framför dig verkligen kommer att leverera när den väl är anställd?
Det är svårt att hitta hungriga och duktiga säljare som verkligen gör sitt jobb, oavsett om man ska anställa säljaren eller ta in hon/han på f-skatt. Nedan följer tre enkla tips. (Det finns 100 tips och saker att tänka på men vi får börja med dessa.)


Skynda långsamt
Oftast vill och behövs säljaren anställas så fort som möjligt, gärna nyss. Här kan det vara ett misstag att göra anställningsprocessen allt för snabbt. Det kan bli mycket mer kostsamt att anställa fel person än att faktiskt lägga mer tid på intervjun och tester.

Lita inte blint på meriter & betyg
Gå inte bara efter personens betyg, erfarenheter och tidigare prestationer. De kan vara missvisande, överdrivna eller från en situation där personen helt enkelt hade tur. Att hitta en bra säljare som presterar under en längre tid handlar dessutom om mer än bara tidigare erfarenhet och meriter. Önskan av att prestera och lyckas och personligheten kan vara minst lika viktig.

Var konsekvent i Intervjufasen
Följ ett system där ni är konsekventa så att prospekten får samma möjligheter. Ställ samma frågor, utför samma tester och använd helst samma personer som utför intervjuerna. Det är även viktigt så att den som intervjuar inte färgar eller projicerar sin förutfattade mening på kandidaten.

Lite magkänsla med så är ni närmare hamnen! ;-)

Inga kommentarer: