onsdag 16 juli 2008

Motivation kommer av en målsättning

Fråga alla personer som är framgångsrika om vad som motiverar honom/henne, och mycket sannolikt så blir svaret "mål". Målsättningar är oerhört viktigt för motivation och framgång. Vad motiverar dig? Varför går du på högskolan? Varför jobbar du där du gör? Varför vill du start eget företag? Om du är i skolan eftersom det är vad dina föräldrar vill, kan det svara svårt att motivera dig själv. Visst, det är möjligt att lyckas med någon annans mål och personen kan försöka ge dig motivation. ("Om du klarar skolan bra så ska jag ge dig en bil!" Eller värre "Om du inte lyckas med skolan så kommer du inte att få en bil.")

Men motivation som kommer inifrån gör verkligen skillnad. Alltså det du verkligen själv vill uppnå. Försök att släpp vad alla andra vill och vad du kanske tror att de förväntar av dig. Om du gör vad du innerst inne vill och brinner för så kommer du att må bra, riktigt bra! Då kommer dina närmaste som verkligen bryr sig om dig att inse det och stötta dig.

Intresse är en viktig drivkraft. Det är oft lusten av att lära också. När du länka dessa två saker tillsammans, skapar du framgång. Ofta kommer framgången av en strävan som leder till mer intresse och en ökad lust att lära. Det skapar en uppåtgående spiral av motivation mot ett mål som du har fastställt. Alltså om du bara funderar lite på vad det kan ge om du gör ”saken” och sätter igång så kommer din motivation på ett kick.

Så vara ärlig med dig själv. Är du verkligen är intresserad av att gå på högskolan? Är det verkligen rätt saker du gör idag? Har du satt upp realistiska mål för dig själv? Hur kan du utveckla den inre motivationen som verkligen räknas och ger kraft och styrka? När det gäller motivation så är kunskap inte lika viktigt som att agera!

Så agera och gör det du verkligen vill!

Inga kommentarer: